Entre el exceso y la deficiencia (hacia el derecho a una alimentación sana para todos). Ensayo sobre la cultura alimentaria en la ciudad de México*

Authors

  • Martha Beatriz Cahuich Campos Escuela Nacional de Antropología e Historia, INAH

Keywords:

Antropología, Antropología física, Ciudad de México, Alimentación

Abstract

In spite of the presence of many studies that take aim on México City's cultural phenomena, very few of them deal with alimentary practices. This paper intends to address this issue in two levels: within the domestic unit and as it operates in the community, underlining the possible political advantages of the latter.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ursula Oswald, Estrategias de supervivencia en la ciudad de México, Centro Regional de Investigaciones Multidisciplinarias-Universidad Nacional Autónoma de México, México, 1991, 219 pp.

Instituto Nacional de la Nutrición Salvador Zubirán, Encuesta Urbana de Alimentación y Nutrición en la Zona Metropolitana de la Ciudad de México, 1995, 46 pp.

Rosa María Virrareal Ríos La promoción de la salud popular Un camino de autoconstitución de sujetos, inédito.

Published

2023-12-08

How to Cite

Cahuich Campos, M. B. (2023). Entre el exceso y la deficiencia (hacia el derecho a una alimentación sana para todos). Ensayo sobre la cultura alimentaria en la ciudad de México*. Cuicuilco Revista De Ciencias Antropológicas, 5(14), 171–182. Retrieved from https://revistas.inah.gob.mx/index.php/cuicuilco/article/view/20303