Diversa
Consolidation of Architectural Earth Finishes with Three Natural Additives: cardón, chamacuero and nejayote
Keywords
- Restoration,
- Finishes,
- Archaeology,
- Earth architecture,
- Natural additives
How to Cite
Consolidation of Architectural Earth Finishes with Three Natural Additives: cardón, chamacuero and nejayote. (2019). Antropología. Revista Interdisciplinaria Del INAH, 4, 105-125. https://revistas.inah.gob.mx/index.php/antropologia/article/view/14876
Abstract
In archaeological zones earth architectural finishes display serious deterioration, such as exfoliation, pulverulence, fissures, disintegration, fracturing, and landslides caused by the loss of the clay’s adhesiveness, with no solution to these problems until now. This research addresses the use of natural additives such as cardón (elephant cactus), chamacuero (spiny nopal), and nejayote (nixtamalization steep waters) in the consolidation of architectural earth finishes in the archaeological zones of Teotihuacan, Tlatelolco, and Tula that make it possible to fix, consolidate, and stabilize material finishes of these structures. The text describes the experimental work in the laboratory and in the field, as well as the results obtained.
Downloads
Download data is not yet available.
References
- Biblioteca Digital de la Medicina Tradicional Mexicana (2009), Programa Universitario México, Nación Multicultural y Dirección General de Servicios de Cómputo Académico-UNAM/Fundación Landsteiner Scientific.
- BRAVO-HOLLIS, Helia (1978), Las cactáceas de México, México, UNAM.
- CALDERÓN DE RZEDOWSKI, Graciela, y Jerzy RZEDOWSKI (1985), Flora fanerogámica del valle de México, vol. II, México, Instituto de Ecología/Escuela Nacional de Ciencias Biológicas-IPN.
- CARVAJAL-MILLÁN, E., A. RASCÓN-CHU, y J. A. MÁRQUEZ-ES- CALANTE (2005), "Método para la obtención de goma de maíz a partir del líquido residual de la nixtamalización del grano del maíz, Mexican Patent PA/a2005/008124.
- ______, A. RASCÓN-CHU, A., J. A. MÁRQUEZ- ESCALANTE, N. PONCE DE LEÓN, V. MICARD, y A. GARDEA (2007), "Maize bran gum: Extraction, characterization and functional properties", Carbohydrate Polymers, vol. 69, núm. 2, pp. 280-285.
- NIÑO-MEDINA, G., E. CARVAJAL-MILLÁN, A. GARDEA-BEJAR, A. RASCÓN-CHU, y J. A. MÁRQUEZ-ESCALANTE (2007), "Ca- racterización composicional fisicoquímica y funcional de una goma de maíz recuperada del nejayote", XVIII Congreso Nacional de Biotecnología y Bioingeniería.
- MUNSELL COLOR COMPANY (2013). Munsell Soil Color Charts, Baltimore.
- RAMÍREZ RODRÍGUEZ, Rodolfo (2004)), "El maguey y el pul- que: memorias y tradición convertidas en historia, 1884-1993", tesis de licenciatura, BUAP, Puebla.
- TORRES SORIA, P., y Luciano CEDILLO ÁLVAREZ (1998: 35-41). "La goma del nopal: una aportación para la conservación de arquitectura de tierra seca protegida por la techumbre", Antropología. Boletín Oficial del Instituto Nacional de Antropología e Historia, núm. 51, pp. 35-41.
- ______ , S. CRUZ FLORES, N. C. PEÑA PELÁEZ, S. E.
- FERNÁNDEZ MENDIOLA, M. A. RODRÍGUEZ IBARRA, y A. CRUZ BECERRIL (2015) "La baba y el mucílago de no- pal, una alternativa natural para la conservación de aca- bados arquitectónicos de tierra", Antropología. Boletín Oficial del Instituto Nacional de Antropología e Historia, núm. 99, pp. 91-100.