La alimentación en el tramo Querétaro del Camino Real de Tierra Adentro

Authors

  • Rodrigo Sánchez García
  • Marja Teresita González Juárez
  • Gaspar Real Cabello

Keywords:

Camino Real de Tierra Adentro, Cultura, Historiografía, Gastronomía

Abstract

This article considers that the Camino Real de Tierra Adentro is a source for the study of various issues of New Spain life, including food. In this study, history, cuisine, and ethnography converge to reveal interesting aspects of the daily evolution of cultural practices that give food identity to the inhabitants of a Region.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Chantal Cramaussel citada en Francisco Luis Jiménez Abollado y Verenice Cipatli Ramírez Calva, “Por los senderos paralelos del Camino Real de Tierra Adentro: abasto, rutas y comercio de la jurisdicción de Huichapan en el siglo XVIII”, Xihmai, vol. 9, núm. 18, 2014, recuperado de: www.lasallep.edu.mx/revistas/index.php/xihmai/article/view/234/208 consultada el 6 de agosto de 1921.

Adriana Guerrero Ferrer, “Propuesta temática para el estudio de Camino Real de Tierra Adentro Querétaro. Habitar el Camino Real de Tierra Adentro”, ms., Querétaro, 2018, p. 2; cfr. Angela Giglia, El habitar y la cultura. Perspectivas teóricas y de investigación, México, UAM / Anthropos, 2012, p. 13.

John C. Super, La vida en Querétaro durante la colonia 1531-1810, México, fce, 1983, p. 11.

René Acuña (ed.), “Relación de Querétaro”, en Relaciones geográficas del siglo XVI: Michoacán, México, IIA-UNAM, vol. 9, 1987, pp. 241-242.

Fray Bernardino de Sahagún, Historia general de las cosas de la Nueva España, México, Porrúa, 2013, p. 582.

Beatriz Braniff, “La guerra chichimeca. Guanajuato, Querétaro y San Luis Potosí”, en Beatriz Braniff (coord.), La Gran Chichimeca. El lugar de las rocas secas, México, Conaculta / Jaca Book, 2001, pp. 263-264.

Martín González de la Vara, Tiempos de guerra, México, Clío (La cocina mexicana a través de los siglos, V) 1997, p. 10.

Josefina Zoraida Vázquez, “Los primeros tropiezos”, en Historia general de México, México, Centro de Estudios Históricos- El Colegio de México, 2000, p. 551.

Marta Eugenia García Ugarte, Esplendor y poderío de las haciendas queretanas, Querétaro, Gobierno del Estado de Querétaro, 1991, p. 16.

Juan Escobar, Vida del Beato Sebastián de Aparicio, ilustrada con láminas por el Reverendo Padre Fray Mateo Jiménez OFM y con texto del R. P. Fr., Juan Escobar, Puebla 1958.

Janet Long, “La comida como catalizador en Los bandidos de Río Frío”, Históricas. Boletín del Instituto de Investigaciones Históricas, núm. 29, UNAM, mayo-agosto de 1990, p. 28.

Pablo Robles, Los plateados de tierra caliente, citado en Orlando Ortiz, Diré adiós a los señores. Vida cotidiana en la época de Maximiliano y Carlota, México, Conaculta, 1999, p. 43.

Manuel Castañeda, “Querétaro. Evocación de costumbres”, en José Guadalupe Ramírez Álvarez (comp.), Querétaro… Poemario, México, Dirección de Formación Cultural-Instituto Municipal de Cultura / Presidencia Municipal de Querétaro / Universidad Autónoma de Querétaro, 1999, pp. 55–56.

Alejando von Humboldt, Ensayo político sobre el Reino de Nueva España, México, Porrúa, 1966 (libro IV, cap. IX).

Ivonne Mijares Ramírez, “La mula en la vida cotidiana del siglo XVI”, en Janet Long Towell y Amalia Attolini Lecón (coords.), Caminos y mercados de México, México, IIH-UAM / INAH, 2009, p. 293.

César Macazaga Ordoño, Envases y embalajes prehispánicos, México, Cosmos, 1978, p. 62.

Francisco J. Santamaría, Diccionario de mejicanismos. Razonado; comprobado con citas de autoridades; comparado con el de americanismos y con los vocabularios provinciales de los más distinguidos diccionaristas hispanoamericanos, México, Porrúa, 1992.

Testimonio de la chef Pilar Fausto González, en Adriana Guerrero Ferrer, Cocina y cultura en Querétaro. Recetario, México, UAQ, 2007, p. 157.

Maurice Halbwachs, Memoria colectiva y memoria histórica, recuperado de: http://ih-vm-cisreis.c.mad.interhost.com/REIS/PDF/REIS_069_12.pdf consultada en el año de 2020.

Santiago Genovés, Comiendo con Reyes. Homenaje a Alfonso Reyes, México, Posada, 1986, p. 76.

Published

2024-09-26

How to Cite

Sánchez García, R., González Juárez, M. T., & Real Cabello, G. (2024). La alimentación en el tramo Querétaro del Camino Real de Tierra Adentro. Boletín De Monumentos Históricos, (50), 106–115. Retrieved from https://revistas.inah.gob.mx/index.php/boletinmonumentos/article/view/21789